Mýty a fakta o inkontinenci

water-drop 1083x292

Inkontinence neboli samovolný únik moči je problémem stále více lidí. Přestože tímto problémem trpí častěji starší ženy, můžeme se s ní potkat i u mladších žen po porodu, u mužů a dokonce i u dětí. Inkontinence velmi negativně ovlivňuje kvalitu života a postižení se velmi často stydí o ní hovořit i s nejbližšími přáteli a rodinou. Není proto divu, že o tomto onemocnění koluje celá řada mýtů a polopravd. Pojďme si nyní některé z mýtů o inkontinenci uvést na pravou míru.

 

Inkontinence postihuje pouze starší lidi - mýtus

Ve skutečnosti se s inkontinencí setkáme u všech věkových skupin. Spíše než s věkem může únik moči souviset se zdravotním stavem. Inkontinenci může způsobit či zhoršit: obezita, úzkost, kouření nebo poškození nervů v důsledku cukrovky, Alzheimerovy nebo Parkinsonovy choroby. U žen může být příčinou inkontinence těhotenství, porod a menopauza, zatímco u mužů je nejčastější příčinou problém s prostatou. Dočasné příznaky se mohou vyskytnout i po požití příliš velkého množství alkoholu či kofeinu.

Zácpa inkontinenci zhoršuje - fakt

Pokud máte problém s vyprazdňováním střev, existuje větší pravděpodobnost infekce a dalších problémů v močových cestách, které mohou ovlivnit vaši kontrolu močového měchýře. Ujistěte se, že máte dostatek pohybu, tekutin a vlákniny ze zeleniny, ovoce a celozrnných produktů, abyste udrželi pravidelnost stolice.

Chcete-li zastavit úniky moči, měli byste pít méně - mýtus

brussels-1818803_370x261

Nedostatek pití může naopak inkontinenci zhoršit. Bez dostatečného příjmu tekutin je moč příliš koncentrovaná, což může dráždit močový měchýř. Ujistěte se, že dodržujete pitný režim po celý den. Vyhněte se však nápojům, které obsahují kofein nebo alkohol, které způsobují podráždění. Omezte také tekutiny několik hodin před spaním, abyste předešli problémům s únikem moči ve spánku.

Cvičení může zmírnit inkontinenci - fakt

Zabránit úniku moči vám pomohou silné svaly pánevního dna. Muži a ženy je mohou posilovat pomocí tzv. Kegelových cviků, napínání a uvolňování svalů, které používáte k zadržení močení. Se správným prováděním Kegelových cviků vám poradí váš lékař či terapeut.

Inkontinence je normální součástí stárnutí - mýtus

Přestože se šance na rozvoj inkontinence zvyšuje s věkem, nejde o přirozenou součást stárnutí. Objevuje se totiž často jako příznak jiné zdravotní poruchy, například Parkinsonovy choroby nebo infekcí močového ústrojí, které mohou přispět k podráždění a tlaku na močový měchýř. Je proto velmi důležité promluvit si se svým lékařem, abyste zkontrolovali váš zdravotní stav. Při správné léčbě a změnách životního stylu můžete příznaky inkontinence výrazně snížit.

Inkontinence nemusí znamenat špatnou hygienu - fakt

Přestože jsou samovolné úniky moči nepříjemnou komplikací, pomocí speciálních plenkových kalhot pro dospělé můžete zcela zabránit zápachu a nepříjemnému pocitu vlhkosti. Plenkové kalhotky se vyrábí z vysoce savého materiálu, který nedráždí pokožku a umožní jí volně dýchat. Navíc velmi rychle absorbují moč a udrží ji uvnitř, čímž zabrání protečení a nepříjemné vlhkosti.