Inkontinence po porodu: Víte, jak proti ní bojovat?

tehotenstvi_zahlavi 

Porod, přivedení vytouženého malého tvorečka na svět patří mezi nejkrásnější okamžiky v životě ženy. Ale i tato radostná událost s sebou často nese zdravotní problémy a stavy, ze kterých se žena musí často delší dobu zotavovat. Kromě klasických porodních poranění trápí řadu žen i obtíže, o kterých se příliš nemluví. Jedním z nich je i poporodní inkontinence neboli samovolný únik moči.  

 

Poporodní inkontinence

Inkontinence během života postihne zhruba třetinu z nás, po porodu se však týká až 85 % žen. Důvodem inkontinence po porodu, která se někdy objevuje již v těhotenství, zejména v jeho druhé polovině, jsou ochablé svaly pánevního dna. Těhotenství a následný porod představují právě pro tyto svaly extrémní zátěž, která způsobí ochabnutí svalů pánevního dna a problém s inkontinencí je na světě.

Rozvoj inkontinence po porodu je u každé ženy individuální. Některé ženy nepostihne vůbec, jiné jen na krátkou dobu a v průběhu šestinedělí vymizí a další pro změnu trápí dlouhodobě. V každém případě je třeba inkontinenci, a to i tu poporodní řešit a ne jen pasivně nevyčkávat, že sama odezní. Někdy totiž může skončit až operačním zákrokem, a to většinou v případech, kdy se jí ženě nedaří zbavit ani po 6 měsících po porodu. V této fázi se totiž už pravděpodobně bude jednat o výraznější poškození pánevního dna, které je potřeba řešit s odborníkem.

Jak na inkontinenci po poroduvlozka_1

Prvním krokem v boji s poporodní inkontinencí by pro každou ženu mělo být posilování svalů pánevního dna, které právě tyto problémy způsobují. Možné je začít již v porodnici – u přirozeného porodu například již druhý den a u porodu císařským řezem lze opatrně s posilováním svalů pánevního dna začít 5 den po porodu. 

Cílem je opět aktivovat svaly pánevního dna, obnovit jejich svalovou paměť a navrátit je do zdravého stavu a kondice. Nakonec, tipy, jak správně posilovat svaly pánevního dna, dostane většina žen v podobě brožurky či obrázků jednotlivých cviků již v porodnici. Cvičení navíc není nijak náročné a při jeho důslednosti a pravidelnosti vede k úspěchům a pokrokům, kdy dokonce dokáže zlepšit celkovou kvalitu života a později i sexuální život nebo pomoci při bolestivé menstruaci.

První pomoc při poporodní inkontinenci

Pokud patříme mezi ty, které inkontinence po porodu postihla je třeba myslet i na správné pomůcky v boji s tímto problémem. Ideální jsou speciální vložky s křidélky , ale i tenké vložky v podobě intimek. Většina z nich je dnes už prakticky neviditelná, dobře drží, je vhodná pro celodenní nošení nebo je vyrobena z přírodních materiálů, které nepůsobí jakékoli nepohodlí, účinně pohlcují vlhkost a dobře sedí.

Do doby, než se tak poporodní inkontinence zbavíme je ideální si pomoci speciální hygienickou výbavou, která nám nezpůsobí jakékoli stavy nepohodlí ani neubere na estetickém dojmu.