Inkontinence při nachlazení

stetoskop

Inkontinence není problém, za který bychom se měli stydět, ale který je nutné řešit. Možností je celá řada a mlčením bychom si mohli způsobit jen další potíže.

Kdy je zapotřebí řešit inkontinenci

Samovolný únik moči neboli inkontinence je velice nepříjemným problémem, který se velice často spojuje s nachlazením. Většinou se tento problém projeví při zakašlání nebo kýchnutí. Může to být způsobeno infekcí močových cest, ale také několika dalšími faktory. Obtíže většinou postihují buď těhotné ženy anebo ženy ve středním věku.

  • Spouštěčem může být právě nachlazení a s ním spojený silný kašel nebo časté kýchání.
  • Svěrače nezvládají nápor a svalstvo je nemocí oslabené, a proto dojde často k „nehodě“.

Příčinou může být narušená stavba vazivových struktur a svalové soustavy v malé pánvi. Tyto systémy mají za úkol podporovat močový měchýř a močovou trubici. Při nachlazení také často doprovází nekontrolovatelný únik moči silné pálení v močovém měchýři. A právě to je důkazem infekce močových cest nebo močového měchýře. Po odeznění nachlazení by měly potíže zcela ustat.

  • Někdy se ale může stát, že nachlazení je vyléčeno a problém přetrvává.
  • Pak je zapotřebí tento problém řešit.

Prvním předpokladem úspěšné léčby je především odhalení problému. Únik moči může mít celou řadu příčin a pak je zapotřebí obrátit se na urologa nebo neurologa.

  • Urolog vám pomůže s inkontinencí stresovou, urgentní, smíšenou nebo návalovou.
  • Neurolog řeší inkontinenci reflexní, paradoxní nebo psychogenní.

Kdy problém konzultovat s lékařem?

Samotná inkontinence není považována za nemoc, ale za symptom. K rizikovým faktorům patří například nadváha, kouření, věk, nemoci nebo i rodinná anamnéza. Při úniku moči je nutné navštívit lékaře. A to i přesto, že je pro pacienta nepříjemné se s tímto problémem svěřit.

  • Častou otázkou je, kdy je návštěva lékaře vhodná.
  • Odpověď je velice jednoduchá.

Pokud vás tento problém trápí déle než jeden měsíc, návštěvu už neodkládejte. Inkontinence by mohla přinést nebo prohloubit psychické problémy a také narušit partnerský vztah.